Omat tarinat (iPad)

Lasten omien juttujen tekemiseen iPad on oivallinen väline. Esittelin joitakin hyväksi koettuja sovelluksia. Apple Storessa löytyy varmaan muitakin, mutta näitä olen kokeillut oppilaitten kanssa. Jatkossa saatte lukea lasten tarinoita näillä tehtyinä.

Osa näistä appseista on ilmaisia ja uusia päivityksiä tulee koko ajan. Lista ei ole varmaankaan kattava ja kuulisin mielelläni, jos olet löytänyt jonkun muun hyvän sovelluksen!

Little Story Maker on nimensä mukaisesti oiva apuvälinen pienten tarinoitten tekemiseen. Englannnikieliset ohjeet ovat selkeät.  Tarina tehdään iPadille otetuista  (tai tuoduista) kuvista. Ensin keskitään tarinalle nimi ja sitten valitaan kansikuva kameran rullasta. Seuraavaksi ohjelma antaa sivu kerrallaan tilan yhdelle kuvalle ja lyhyelle kuvatekstille. Kuviin voi lisätä myös ääntä. Valmiin tarinan voi helposti tallettaa. Delete -sanan merkitys kannattaa opettaa heti, ettei tule suotta harmia. Valmiin kirjan voi lukea itse tai kuunnella, mikäli on tehnyt kuviin puhetta tai ääntä. Tämän appsin haittapuoli on se, että tarinat jäävät iPadiin, eikä niitä voi siirtää laitteesta.

Saman valmistajan Story Creator  on monipuolisempi. Sovellus hyväksyy jaon ainoastaan Facebook- yhteydellä. Siksi en ole ladannut sitä koulun koneille. Sovelluksen esittelytiedoissa mainitaan, että lähiaikoina olisi tulossa päivitys, joka mahdollistaa valmiin kirjan lähettämisen sähköpostilla.

My Story on helppokäyttöinen apps, jossa  kuvia voi piirtää, hakea kameran rullasta tai ottaa  samalla tarinan edetessä. Kuvan päälle voi piirtää tai kirjoittaa eri väreillä.  Sovellus sallii myös äänen nauhoittamisen. Tekstiä kuvan alle ei mahdu kovin paljon. Tarinan voi tallettaa iPadiin tai lähettää sähköpostilla.

Super Duper StoryMaker on osoittautunut lasten suosikiksi. Tarinaan voi piirtää omat kuvat, käyttää kameran rullan valokuvia tai lisätä ohjelman valmiita tikku-ukkotyylisiä piirroskuvia. Sovelluksessa on selkeät englanninkieliset ohjeet. Ohjelman käyttö vaatii vähän opettelua ja aikuisen apua, jotta lapset eivät vahingossa poista valmista tarinaa. Valmiit tarinat voi lähettää sähköpostilla (PDF) tai tulostaa.

Picturebook on apps, jossa tarinan voi luoda valmiista kuvista. Englannikieliset ohjeet ovat selkeät. Aluksi on mahdollista tutkia mallikirjoja, joista saa vinkkejä tarinan tekoon. Kuvat ovat sadunomaisia.  Alkusivulle valitaan tarinan nimi ja kirjoittaja. Kanteen voi valita mieleisensä taustan kuudesta väristä. Seuraavalle aukeamalle kirjoitetaan ja valitaan galleriasta kuvat. Valmiita piirrosgallerioita on 13, mutta myös omia kuvia voi lisätä iPadin kuvarullasta. Kuvien pienentäminen ja suurentaminen onnistuu kahdella sormella. Tarinan voi lähettää sähköpostiin (tai Picturebookin omille sivuille tai Facebookiin.) Tällä saa tehtyä hauskoja pieniä kirjoja.

StoryBuddy 1 ja 2 ovat sovelluksia, jossa on mahdollista kirjoittaa vähän pidempääkin tarinaa. Kannattaa valita  StoryByddy2, jos käytössä on iPad 2 tai uudempi. Tarinan lomaan voi lisätä kuvia tai piirtää. Tekstin ja kuvat voi vapaasti sijoittaa eri puolille sivua ja niiden koko on helposti säädettävissä. tarinaan voi äänittää sivu sivulta. Valmiin kirjan voi tulosta, lähettää sähköpostissa tai tallentaa iBookiin (PDF) ja iTunes. Huom! Kirja tallentuu avattavaksi suoraan myös ohjelmissa Documents, Explain Everything, Notability, Smart Office ja Doodlecast Pro.

Book Creator lienee yksi suosituimmista sovelluksista omien kirjojen tekoon koulussa. Englanninkieliset ohjeet ovat hyvät ja niiden avulla kirjan tekeminen onnistuu. Kuvia hakea iPadistä tai netistä. Omia piirroksia tähän ei voi tehdä. Hyvä apps! Voi lisätä myös ääntä ja musiikkia ja tallennus onnistuu suoraan iBooksiin tai Dropboxiin.

Story Wheel antaa mahdollisuuden luoda kerrottuja tarinoita kaverin kanssa. Tarinapyörää pyöräyttämällä tulee eteen kuva, josta täytyy kertoa. Kaveri kertoo sitten seuraavasta sattumanvaraisesta kuvasta. Valittavana on muutama aihe: avaruus, prinsessatarina, merirosvat, tarinankertoja. Hauska sovellus, jota kannattaa kokeilla lasten kanssa.

Strip Design on apps sarjakuvien tekoon. Taustaksi voi ottaa valokuvan ja piirtää sen päälle. Puhekuplia on eri mallisia ja tehostesanoja voi valita valmiista listasta. Jakaminen onnistuu sähköpostilla. Lataus onnistuu mm. Dropboxiin. Tätä kannattaa kokeilla!

Vaativampaan kirjoittamiseen on esim. Writer`s Studio ja Creative Book Builder,

Mainokset
Seuraava artikkeli
Jätä kommentti

2 kommenttia

  1. Omat tarinat (iPad) « iPad alkuopetuksessa | Niinan Ajatuksia
  2. Opehommat | Pearltrees

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: