Avaruutta tutkimassa

Alakoulun 2. luokan ympäristötiedon aihepiirissä tutustutaan avaruuteen. Tutkimusmatkalla Ipadit ovat loistava apuväline.

Aamuhämärässä heijastan luokan seinälle iPadin kuvan maapallosta Planets – appsilla (ilmainen). Aurinko on Suomessa nousemassa ja Amerikan mantereella näyttää olevan vielä yö. Kaupunkien valopisteet näkyvät selvästi. Hetkessä on jotain maagista. 23 oppilastani lähtevät matkalle aurinkokuntaamme tutkimaan! 

maapallo

Jaan iPad Minit oppilaille pareittain. Hetkessä oppilaat ovat laitteiden kimpussa ja tutkimusmatka voi alkaa. Solar walk 3D Solar system apps ( 2,69€) on yksi suosikeista. Google Earth saa  innostuneen vastaanoton. Maapallo tuntuu pieneltä, kun satelliitit paikantavat kaukana asuvien sukulaisten osoitteet.    

Tähtitaivasta pääseen tutkailemaan ilmaisessa Stars new -appsissa. Star Walk HD -5 Stars Astronomy (2,69€) näyttää yötaivaamme tähtikuviot horoskooppimerkkeinäkin.

IMG_1864

Dokumenttikameran kautta on mahdollista adapterilla yhdistää iPad projektorilla näkyväksi. (Apple TV:tä ei ole saatu koulussamme toistaiseksi asennettua.) Lapset saavat pareittain heijastaa kuvat ja esitellä löytöjänsä: satelliitteja, luotaimia, planeettoja, pyrstötähtiä, avaruusasemia – tai oman kotitalon satelliittikuvan. Katsomme myös  Ylen avaruuasaiheisia opetusohjelmia luokan kannettavan kautta.

 Luokassamme on oppilas, joka on erityisen kiinnostunut avaruudesta ja tietää paljon. – Tässä vaiheessa opettaja joutuu toteamaan, että lapsi tietää enemmän. Hyvä niin. Ja mitä emme tiedä, sen voimme yrittää yhdessä selvittää! Innostus on käsin kosketeltava. Välitunnillekaan ei ole kiire. 

Vastaan tulee myös pelottavia asioita: Entä, jos aurinko sammuu? Jos pyrstötähti voi pyyhkäistä maapallon radaltaan? Voimmeko joutua mustaan aukkoon? Opettajan tehtävä on rauhoitella ja vakuuttaa, että olemme turvassa.

Avaruusaihe leviää myös kirjoitus-, piirustus-  ja askarteluprojektiksi, jonka tuotokset pääsevät Pages -kirjoitusohjelmalla  tehtyihin paritarinoihin, joihin liitämme samalla iPadeilla otetut kuvat piirustuksista ja askarteluista. Kätevää, kun ei tarvita erikseen kameraa ja kuva löytyy laitteen rullalta. Lähetämme valmiit tarinat sähköpostilla yhteiseen postilaatikkoomme, jonka opettaja on luonut. (gmail-osoite) Sieltä ne voi halutessaan tulostaa.- Emme omista langatonta tulostinta. Pages on uusissa iPadeissa ilmainen perusohjelma .

Tässä Aleksin ja Rasmuksen tarina:

Pena käy kuussa

Pena on viimein selviytynyt astronauttikoulusta ja saa lähteä hienolla avaruusaluksella hienolle
kuuretkella. Viimein lähdön päivä koittaa ja Pena lähtee kuuhun. Siellä hän näkee avaruusolioita ja
pari ihmisen jättämää lippua. Hän tutki hyvän lipun jättämispaikan. Sitten hän meni rakettiin
ja lähtee maapallolle, sillä häntä onnitellaan kuussa käymisestä! LOPPU

avaruus1

kirjasto

Tammikuulle osui myös kirjastoreissu. Lähes jokaisen lapsen repusta löytyi avaruutta käsittelevä kirja. Ympäristötiedon 2. luokan oppikirjaakin vähän luetaan. Siellä oli hyvä kuvio aurinkokunnastamme.

Lopuksi maalasimme avaruusaiheesta suuren yhteisen työn, johon jokainen sai mukaan oman taiteellisen näkemyksensä.

Lapset olivat tästä projektista innoissaan ja niin olin minäkin! Minäkin opin monta uutta asiaa, kun yhdessä avaruuden saloja ihmettelimme.

koulu1.2.2014 188koulu1.2.2014 187Avaruustaidetta

Edellinen artikkeli
Jätä kommentti

1 kommentti

  1. Solar Walk innosti myös minun ”tähdet ja iPadit” kokeilussani. Loimme lisäksi myös oman planeettamme 🙂

    Kirjoitin siitä http://iosedu.wordpress.com/2014/02/10/ihan-liian-fiksua-porukkaa/

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: