Luontoportti – Lapin luontoa tutkimassa

Pikkumetsän lukukirjan tarina johdatteli meitä Lappi -teemaan. Lapsilla oli aika paljon kokemuksia Lapista, sillä moni oli siellä matkustanut.

Ipadit otettiin parin kanssa esille ja lähdettiin etsimään tietoa Lapin luonnosta. Oivallinen sivusto tiedon etsimiseen on Luontoportti. Sivustolta on pienen opastuksen jälkeen helppoa löytää etsimänsä eläin tai kasvi. Ja mikä parasta, sivusto toimii niin pöytäkoneilla kuin tableteillakin. (Tarjolla on myös sovellus Ipadille, mutta se on maksullinen ja enemmänkin henkilökohtaiseen luontohavaintojen tekoon.)

Jokainen pari sai valita mieleisensä eläimen. Valitun eläimen piti elää Lapista. Annoin vinkiksi etsintään tunturi- ja lapin- alkusanat ja näytin sivustolta paikan, johon hakusanan voi syöttää. Ohjasin tietojen etsinnässä pohtimaan, mitä lapset  haluaisivat tietää eläimistä. Lapset keksivät kysymyksiä: Miltä eläin näyttää? Minkä kokoinen se on? Minne se tekee pesänsä? Mitä se syö? Onko se yleinen? Samalla rohkaisin kysymään sanoista, joiden mekitys oli lapsille epäselvä

Luontoportin sivuilla on tietotekstiä ja kuvia eläimistä. Siellä on myös ääninäytteet lintujen laulusta. Tiesitkö, että lapintiainen laulaa samalla tavalla kuin hömötiainen? Luontoportin sivuilta sekin on helposti tarkistettu.

Lapset saivat pareittain esitellä valitsemansa eläimen luokan edessä. Olennaisia tietoja kirjoitettiin ihan perinteisesti vihkoon Luontoportin teksteistä. Kuvat eläimistä heijastettiin taululle. (Jos Ipadejä olisi riittänyt jokaiselle lapselle, olisi toiselle laitteelle voitu kirjoittaa tekstiä Pages -ohjelmalla ja toisesta laitteesta olisi etsitty tietoa.)

Lapsilla saivat valita eläimen, joka heitä kiinnosti. Tämä lisäsi lasten motivaatioita etsiä tietoa. Samalla harjoiteltiin olennaisten tietojen etsimistä ja esittämistä omin sanoin. Ipadien kanssa on helppo työskennellä, kun ne eivät vie paljon tilaa ja töitä voi tehdä vaikka lattialla. Työskentelypaikan luokassa sai vapaasti valita. Kaikki eivät valinneet pulpetissa istumista.

Lasten eläinesittelyjen jälkeen tutkimme vielä yhdessä naalia Luonttoportti-sivustolta. Samalla tulivat tutuiksi käsitteet uhanalainen ja rauhoitettu.

Luontoportti on nyt lapsille tuttu ja he voivat tarkistaa sieltä omia havaintojaan esimerkiksi lintulaudan linnuista. Keväällä sivusto on luokassamme ahkerassa käytössä, kun teemme lähialueen luontohavaintoja.  Eläin- ja kasvikirja on aina helposti saatavilla, nettiyhteyden päässä.

TuntirisopuliParityötäRennostiLapintiainen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: